Dubai Mall og Frying Pan Adventures

Vi valgte å stå opp på et fornuftig tidspunkt til tross for at det ble en kort natt. Vi hadde sovet himmelsk i den store sengen. Ettersom det var blitt lyst ute fikk vi det første glimtet av Dubai.

IMG_3067

IMG_3068

I frokostsalen fant vi arabiske, indiske og franske delikatesser; alt fra vegetariske nudelretter med sterke sauser til innbakte bakevarer til eggeretter laget på direkten av kokken til müsli med kamelmelk. Noe falt i smak, noe ikke.

Vi sliter alltid med å finne god kaffe når vi reiser, men i Dubai var det helt motsatt. Typiske i-landsproblem som vi nordmenn sliter med. Det ble derfor ganske mange kopper god arabica under oppholdet.

Mens vi nøt kaffen, ble vi plutselig oppmerksom på elefanten som manglet i rommet. Kofferten til Vidar. Dermed måtte vi begynne oppholdet med shopping. Nå skal det sies at ingen av oss er spesielt glad i shopping, da Marielle aldri finner noe og Vidar hater å gå fra butikk til butikk. Men når vi først måtte handle falt valget selvfølgelig på verdens største shoppingsenter; Dubai Mall.

Utenfor hotellet ble vi slått i bakken av varmen, men heldigvis ligger t-banestasjonen bokstavlig talt fem meter fra hotellet. Og hele t-banesystemet har air condition. Rensligheten på t-banen var upåklagelig, og Marielle mistenkte at de til og med støvsugde rulletrapper og rullebånd. Det var ingen tegn på slitasje etter de 160 millioner årlige reisende eller ørkensanden like utenfor.

2015-03-21 11.56.58

Fra t-banestasjonen Dubai Mall til selve kjøpesenteret var det 10 minutters gange via en gangbro godt over bakkenivå. Denne snirklet seg rundt flere nye byggeprosjekt, og vi fikk det første glimtet av Burj Khalifa.

Selve kjøpesenteret er gigantisk, selv om det ikke virker slik til å begynne med. 1200 butikker fordelt på 1.124 millioner kvadratmeter er imidlertid ganske stort. I kjøpesenteret finner man blant annet en ishockeybane, kino, et enormt akvarium og verdens største godteributikk; Candylicious (930 kvadratmeter).

2015-03-21 12.40.06

2015-03-21 14.02.43

2015-03-21 14.05.32-1

2015-03-21 13.26.10 HDR

I Ferraributikken sto blant annet en gullbelagt Ferrari. Dior hadde utsmykket en halv bil med glitrende krystaller. Grunnet lite vakthold var nok ikke krystallene diamanter, men i Marielles øyne kommer bilen alltid til å være en diamant-bling-bling.

2015-03-21 13.31.56

2015-03-21 13.31.49

For første gang var det ganske kult å bedrive shopping. Det var en god blanding mellom kjente og (for oss) ukjente merkevarer. Prismessig var det samme nivå som hjemme i Norge, men utvalget var mye større. Vi brukte flere timer på kjøpesenteret, og dro fornøyd tilbake til hotellet med flere poser.

På ettermiddagen deltok vi på en av våre favorittsysler; foodietour. Denne gangen var det Frying Pan Adventures som skulle ta oss med rundt i gamle Dubai. En av årsakene til at vi liker disse er blandingen mellom vanlig guiding, fantastisk mat og den tette kontakten man får med lokalbefolkningen. Disse turene finner sted utenfor de vanlige turistfellene og man får et innblikk i lokale mattradisjoner og kulturer.

Mange vil sikkert tenke at gamlebyen er flere hundre år gammel. Kanskje til og med flere tusen år. Old Dubai er imidlertid fra 70-tallet. Det stemmer at det har vært bosettinger i området i flere tusen år, men Dubai slik vi kjenner den i dag ble til på grunn av det sorte gullet.

Vi var som vanlig sent ute ettersom Vidar alltid tror han har mer kontroll på tiden det tar å komme seg fra A til B enn det han egentlig har. Dermed måtte vi løpe den siste kilometeren. Vi kom frem ett minutt etter avtalt tid, men fikk medfølende smil fra både guiden og de andre deltakerne.

Første stopp ble også favoritten; «Palestinian falafel mahshi (chickpea falafels stuffed with chilli paste, parsley, sumac and onions), hummus with a capsicum/green chilli pepper/garlic/lemon sauce called tatbeela, foul (Egyptian slow-cooked fava beans), kunafah/kanafeh (Palestinian cheese pastry) cooked in cow’s milk clarified butter» hos Qwaider Al Nabulsi i Al Murraqqabat Street.

IMG_3070

IMG_9976

IMG_3072

IMG_9973

IMG_9983

IMG_9982

IMG_3079

IMG_9978

Vi fikk være med inn på kjøkkenet for å se kokkene tilberede kunafah/kanafeh, en superdigg (i følge Marielle) men veldig søt dessert. Alt for søt i følge Vidar. Smeltet ost dynket i sukkervann er nå hva det er.

IMG_3085

IMG_3098

IMG_3082

Neste stopp var «Egyptian feteer (a sort of tossed crepe-like pastry) with veggies, two types of cheese – cow’s milk mozzarella and a goat’s milk Turkish cheese – and basturma (beef pastrami) with spicy sauce» hos  Soarikh på Rigga Road.

IMG_9999

IMG_9993

Guiden vår kalte retten for en crepe, selv om vi ville ha kalt den en pizza. Vi fikk overvære hele prosessen fra mel til ferdig pizza, via kasting i luften til steking i vedfyrt ovn.

IMG_9995

Neste stopp var «Shorbat Adas (lentil soup), Emirati Chicken Machboos (chicken cooked in an Emirati blend of roasted spices or besar and with the rice simmered along with the chicken), Laham Salona (lamb curry with the traditional blend of Emirati spices) served over rice; Laban (drinking yogurt)» hos Al Tawasol iAbu Baker Al Siddique Road.

Hos Al Tawasol ble vi plassert på golvet og måtte spise maten på tradisjonelt vis med hendene. Eller rettere sagt, med riktig hånd. Maten var knallgod og det var nok til å mette en tropp sultne soldater. Men det begynte å bli fullt, og det var begrenset hvor mye en burde hive innpå. Det var nemlig flere stopp på turen.

IMG_0007

20150321_202252

Siste stopp var «Gahwa (Arabic coffee with cardamom) and Karabij (pistachio cookies with the soapwart cream), Ma’amoul (spiced date cookie) and warm Bukaj (the cashew nut-stuffed Baklava pouch) hos Samadi Sweets i Al Murraqqabat Street.

Kaffen ble servert i bittesmå kopper, ettersom det blir sett på som uhøflig at gjestens kaffe blir kald. Kaffen skal enten drikkes i en sup eller i mange små, og det skal tilbys jevnlig påfyll. Marielle elsker baklava, mens Vidar synes de er alt for søte.

IMG_0022

IMG_0024

IMG_0032

Etter at turen var ferdig ca klokken 2200 fulgte guiden oss til t-banen, og vi satte kursen mot hotellet. Frying Pan Adventures anbefales på det aller sterkeste.

På hotellet hadde ingen sett noe til kofferten, men de hadde satt sin beste detektiv på saken.Vennligst legg igjen en kommentar