The High Line and Harlem

Etter en god natts søvn kunne vi ta leiligheten «vår» i nærmere øyesyn. Kunsten til Patrick var av det vågale slaget. Mulighens ikke slik vi ville ha innredet vår leilighet, men absolutt ganske kult. Og veldig gjennomført.

IMG_7028

IMG_7029

IMG_7032

Trykket i dusjen var ikke av den kraftige typen, noe som medførte at Marielle måtte trykke vann inn i håret. Hun innså at sjampoen ikke ville se dagslys før hun kom hjem til Norge.

Da vi kom kvelden før fikk vi en følelse av at ikke alt i bygget var slik det burde være. Det første vi la merke til var at trappen opp til leiligheten var skjev og ujevn. Da vi tråkket i trinnene var det 50-50 sjanse for å tippe inn i veggen/gelenderet eller fremover/bakover. Da vi våknet kunne vi raskt bekrefte førsteinntrykket, og Patrick burde absolutt ringe en håndtverker.

IMG_7033

Vi hadde fått en liste over det viktigste og beste i nabolaget, deriblant et sted for skikkelig frokost. Ettersom kjøleskapet kun inneholdt en norsk melkesjokolade fra Freia (som var gaven vår til Patrick), måtte vi ut i asfaltjungelen de kaller New York City på jakt etter mat.

IMG_7038

IMG_7046

IMG_2208

IMG_7047

IMG_2267

IMG_2221

IMG_2215

IMG_2220

Ikke langt fra leilgheten fant vi Brooklyn Bagel and Coffee Company. Den norske matpakken blir direkte kjedelig mot utvalget av bagels og cream cheese hos BBCC.

Credit: www.bkbagel.com
Credit: www.bkbagel.com
Credit: www.gastrolust.com
Credit: www.gastrolust.com

Vi endte opp med hver vår sandwich; en fem-korn bagel med salat, tomat, ost og syv lag med skinke. Damn ! Det ble en halv sandwich til frokost. Den andre halvdelen sparte vi til lunch.

IMG_7040

Etter frokost fortsatte vi opp til West 30th Street og den nordre inngangen til The High Line.

In 1847, the City of New York authorized street-level railroad tracks down Manhattan’s West Side to ship freight. For safety, the railroads hired men called the «West Side Cowboys» to ride horses and wave flags in front of the trains. However, so many accidents occurred between freight trains and other traffic that Tenth Avenue became known as «Death Avenue».

After years of public debate about the hazard, in 1929 the city, the state of New York, and the New York Central Railroad agreed on the West Side Improvement Project, a large project conceived by Robert Moses that also included the construction of the West Side Elevated Highway. The 21 km project eliminated 105 street-level railroad crossings.

The High Line viaduct, then a portion of the New York Connecting Railroad’s West Side Line, opened to trains in 1934. It connected directly to factories and warehouses, allowing trains to load and unload their cargo inside buildings. Milk, meat, produce, and raw and manufactured goods could be transported and unloaded without disturbing traffic on the streets.

In 1999, the nonprofit Friends of the High Line was formed by Joshua David and Robert Hammond, residents of the neighborhood that the line ran through. They advocated for the line’s preservation and reuse as public open space, so that it would become an elevated park or greenway, similar to the Promenade Plantée in Paris.

20141203_104148

IMG_2211

IMG_2214

IMG_2223

IMG_2229

Vi vandret samtlige 2330 meter av The High Line; en fantastisk park vi skulle ønske fortsatte videre.

Etter å ha kommet ned på bakkenivå ruslet vi noen hundre meter nordover igjen, til Chelsea Market i Meatpacking District. Den store mathallen byr på microbrygget øl, oster, pasta, sjokolade, krydder, kaffe, oliven, vin og masse annen digg mat.

Credit: www.flickr.com/photos/jessieleong
Credit: www.flickr.com/photos/jessieleong
Credit: www.sideways.nyc/
Credit: www.sideways.nyc/

I tillegg til shoppingmulighetene finnes også flere restauranter. Vi plantet baken på et par ledige stoler ved bardisken hos Giovanni Rana Pastificio E Cucina. Nydelige italienske lukter og god service. I tillegg til lokalt øl (deriblandt Ommegang Witte) på fat serverer de fantastisk focaccia. Spesielt den spicy varianten.

20141203_115351

20141203_120856

IMG_7057

Neste stopp var Harlem og en guidet tur med Free Tours by Foot. Vi hadde kjøpt et MetroCard og så ingen grunn til å benytte taxi når en t-banetur koster litt over 2 dollar.

IMG_7064

Guiden vår Derrick skulle ta oss med på en to-timers vandring i Harlem; fra Schomburg Center for Research in Black Culture til Apollo Theater.

«… discover the streets where Ella Fitzgerald, Duke Ellington and other cutting edge Harlem Renaissance players put American music on the world map, where Cassius Clay became Muhammad Ali and where Fidel Castro slept after being kicked out of a midtown hotel for having chickens in his room.»

IMG_7072

IMG_2245

IMG_2248

De mange opptøyene i New York som foregikk mens vi var der, engasjerte mange afro-amerikanere. Derrick var intet unntak. Han var tydelig misfornøyd med politiets håndtering og den manglende straffeforfølgingen av politiet. Han gjorde noen dårlige forsøk på å være objektiv, men enhver som hadde lest en avis skjønte at han kun var i besittelse av rykter, tilgang til wikipedia og i bestefall tredjehåndsinformasjon.

Det var spesielt sakene med Eric Garner og Oscar Grant som engasjerte Derrick.

IMG_7082

IMG_2256

IMG_2260

IMG_7090

IMG_7091
Strivers’ Row

IMG_7092

Derrick guidet oss hit og dit i Harlem og fortalte historier med stor innlevelse. Blant annet kunne han informerer om at vi kunne kjøpe flere av bygårdene vi passerte for en dollar stykket. Det gjaldt selvfølgelig bygårder hvor vinduer og dører var dekket til.

Grunnen til at de var låst av og forlatt var brannskader. I stedet for å bruke masse penger på å pusse opp bygårdene, iscenesatte byggeieren en brann for å få utbetalt forsikringspengene. Forsikringspengene ble selvfølgelig benyttet til helt andre ting enn å pusse opp bygningene.

IMG_7094

Da vi passerte en av de flere falleferdige bygningene kjente vi plutselig lukten av marijuana. Og ikke lukten av en liten joint som passerte forbi. Lukten lå som et tykt teppe utenfor en av bygningene. Det var tydelig at ikke alle husene var tomme i alle fall. En skal ikke se bort i fra at det er mismatch mellom strømregningen og antall registrerte beboere.

IMG_7096

IMG_2269

IMG_2274
Ramde Art Salon: Art Gallery and Barber Shop
IMG_2279
Shrine: former HQ of Harlem’s largest black charity group Black United Fund Plaza

IMG_7102

IMG_7104

IMG_7108

IMG_2285

Da vi kom frem til Apollo Theater forsvant både Derrick og de andre deltakerne ut av Harlem, mens vi ruslet tilbake mot Sylvia´s Restaurant.

På veien ble vi stoppet av den lokale rapperen Sk Pifstars som forsøkte å selge musikken sin til fremmede. Vi var naturligvis skeptiske til å begynne med, men han vant oss begge med sitt karismatisk smil og hyggelige vesen. Om musikken var like bra ville vi ikke finne ut før vi kom hjem til Norge.

20141203_164224

Med to cd’er i lomma fortsatte vi mot Sylvia’s Restaurant. I tillegg til oss har følgende gjester spist ribs, sweet potato og fried chicken der; Quincy JonesDiana Ross, Muhammad Ali, Bill Clinton, Robert F. Kennedy, and Barack Obama.

Grunnlegger Sylvia Woods døde i 2012, og Bill Clinton var en av mange som talte i begravelsen.

Det var for øvrig ingenting å utsette på maten. Og lokalet var akkurat slik vi hadde forestilt oss at en restaurant i Harlem ville være; enkelt og hjemmekoselig med et smilende personalet

2014-12-03 17.09.32

Uheldigvis fikk oppholdet i Harlem en litt mindre hyggelig slutt da noen av de lokale beboerne begynte å slenge rasistiske kommentarer til Marielle. Vi var tydeligvis ikke like ønsket av alle.

Vi rømte derfor fra Harlem til Times Square. Ulikhetene kunne ikke vært større.

IMG_7112

IMG_7114

IMG_7116

IMG_7131

IMG_2311

IMG_2308

Fra Times Square ruslet vi sørover langs Broadway og inn i Bryant Park, som for sesongen var omgjort til en skøytebane.

IMG_2324

Fra Bryant Park fortsatte vi videre langs West 42nd Street til Grand Central Terminal.

IMG_2329

Etter en lang dag gatelangs var det ganske deilig å komme hjem til vårt eget nabolag. I nærbutikken oppdaget vi for øvrig at å kjøpe en og en ølflaske ikke var mulig. Skulle vi kjøpe øl måtte vi kjøpe hele sekspakninger.Vennligst legg igjen en kommentar